Rinnan tiineysultra

 

Tänään tuli ensimmäisestä astutuksesta 28 vrk täyteen ja kävimme tiineysultrassa. Täysin iloisin mielin ei eläinlääkäristä poistuttu. Eläinlääkäri havaitsi ultrassa alkiorakkuloita, mutta sanoi niiden olevan niin pieniä ja epämääräisiä, että suositteli uusintaultraa 2 vk päähän. Tämä enteili minulle toistumista viime keväästä ja alkoi jo pieni epätoivo hiipua mieleen...

Rinna & Naga astuivat toisensa siis jo ensimmäisen kerran keväällä 2015, jolloin Rinna tiinehtyi ja sen masu oli 6 vk astutuksesta tämän näköinen:

Masu oli kasvanut hyvin emmekä yhdessä Rinnan kasvattajien kanssa päätyneet käymään ultrassa, koska epäselvyyttä tiineydestä ei ollut. Kuitenkin jotain tapahtui.. Rinnan masu ei enää kasvanut, päinvastoin kohti 63 vrk se alkoi pienentyä. Kävimme hakemassa herpesrokotteen noin puolitoista viikkoa ennen laskettua aikaa. Eläinlääkäri epäili, että onko Rinna edes tiineenä ja varmisti ultralla. Näki yhden sikiön, korkeintaan kaksi. Tästä alkoi kysymyskierre, mitä on tapahtunut? 

Alla kuva 7,5 vk astutuksesta toukokuussa 2015

19.5.2015 Rinnalla oli menossa 58 vrk ja kävimme röntgenissä varmistamassa lukumäärän. Kuva näytti tältä: 

Kaksi pentua, mutta kallot ja rangat ovat juuri ja juuri erotettavissa kuvista. Pentujen kehitys ei ollut normaalia tai synnytykseen olisi vielä reilusti enemmän aikaa kuin n. 5 vrk. 

Kuvauksen jälkeisenä päivänä 20.5.15 (59 vrk) Rinna alkoi iltapäivästä aivan yhtäkkiä synnyttämään syöksyen, vein sen äkkiä pentulaatikkoon. Mustanvihreä vuoto enteili huonoa... Ensimmäisenä syntyi jo pieni kuollut urospentu, hetken kuluttua vielä pienempi narttu joka kiljaisi samantien päästessään maailmaan. Painoa oli narttupennulla 147 g, joka on todella vähän vesikoiran pennuksi. Noin puolet normaalista. Tämän pienokaisen kanssa valvottiin seuraavat yöt ja päivät. Pentu imi hyvin, mutta ei saanut Rinnalta tarpeeksi maitoa. Siksi korvikeruokinta oli apuna. Pennulle annettiin myös nestettä suoraan ihon alle, että se jaksaisi imeä voimakkaammin. Se auttoi, mutta vain hetkeksi. 25.5.15 aamulla pennun vointi heikkeni ja sekin menehtyi. Molemmat pennut lähetettiin Eviraan avattavaksi, mutta syytä kuolemille ei suoranaisesti löytynyt. Pennut olivat vain vielä kesken kehityksen, muutama päivä pitempään kohdussa olisi voinut ehkä pelastaa ne. 

Tietoomme tuli, että samasta herpesrokote-erästä oli muutamalle nartulle käynyt samoin, pentuja kuollut tai abortoitunut ennen syntymää. Suurin epäily näille tapahtumille kohdistui siis rokotteeseen ja siitä tehtiin haittavaikutusilmoituskin, mutta tuloksetta.

Nyt vuoden päästä 2016 keväällä astutin Rinnan uudestaan Nagalla ja uskoin/toivoin, ettei voi olla noin huonoa tuuria toistamiseen. 

Niin kuitenkin oli mahdollisesti käymässä..